+31 (0)30 699 48 28 info@veldmark.nl

De 5 pijlers van werkgeluk.

Werkgeluk. Het is tegenwoordig een steeds groter onderwerp in de werkende samenleving. Onderzoek toont aan dat werkgeluk leidt tot lager verzuim, minder stress, meer plezier, tevreden medewerkers en een hogere kwaliteit. Niet zo gek dus dat het steeds meer aandacht krijgt.

 

Maar wanneer ervaar je dit? Daar spelen meerdere factoren een rol in. We hebben daarom de 5 pijlers van werkgeluk eens voor je uitgewerkt. Kijk zelf maar eens hoe hoog je scoort!

1. Zingeving
Het gevoel hebben dat de dingen die je doet een verschil maken en bijdragen aan het grotere geheel.

Een goed voorbeeld hiervan komt vanuit een experiment met Legosteentjes. Deelnemers mochten tegen betaling van een symbolisch bedrag een eenvoudig object maken. Het bedrag werd steeds lager hoe meer objecten de deelnemers maakten.

Eén groep kreeg daarbij een compliment en de onderzoeker zette het object op zijn tafel. De andere groep kreeg een compliment en de onderzoeker haalde het object uit elkaar en legde de legosteentjes terug. Hoewel de beloning hetzelfde was, hield de groep waarvan de steentjes uit elkaar gehaald werden er eerder mee op.

2. Autonomie
Onafhankelijk kunnen handelen zonder na te denken wat andere daarvan vinden. Dingen vanuit een innerlijke drijfveer doen.
Vrijheid, onafhankelijkheid en beslissingsruimte in het plannen van je werk en in de manier waarop je dit doet, geeft jou autonomie in je werk. Je ervaart hierdoor dat je een keuze hebt, zonder gecontroleerd of gedwongen te worden door je leidinggevende.

3. Vitaliteit
Lichamelijk, geestelijk en spiritueel in balans zijn.
Werken aan een gezonde geest en een gezond lichaam. Het bevorderen van mentale en lichamelijke fitheid zorgt ervoor dat je beter kunt functioneren. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat je voldoende lichaamsbeweging hebt, dat jij je goed kan concentreren op je werk, dat er voldoende mogelijkheid is om je te ontspannen en ook om je weer op te laden. Zo kun je optimaal functioneren.

 

 

4. Relaties
Het hebben van persoonlijke relaties en sociale steun.
Mensen zijn ‘ sociale wezens ’ en maken graag deel uit van een groep. Het liefst een leuke groep waarmee ze zich verbonden voelen. Als mensen elkaar echt vertrouwen en goed kunnen samenwerken verbetert dit ook de resultaten. En het mooie is; het kunnen al kleine dingen zijn die hierbij helpen. Denk hierbij aan aandacht voor elkaar hebben, complimentjes geven, waardering uitspreken, dingen delen en jezelf kunnen zijn.

5. Persoonlijke groei
Een lerende houding, nieuwsgierigheid en een drang naar nieuwe kennis.
Open staan in het leven, jezelf willen ontwikkelen qua kennis en vaardigheden, talenten willen benutten en ze versterken. Het zijn allemaal voorbeelden waarmee jij persoonlijk kunt groeien. Een nieuwsgierige houding zorgt ervoor dat je vaker in kansen denkt en flexibeler bent.

Eigen werkgeluk
Om vooruitgang in werkgeluk te kunnen maken is er eerst bewustwording nodig. Zowel van het bedrijf waar je werkt als van jezelf. Ga daarom eens de pijlers na en probeer wat inzichten te krijgen. Hoe kan je zelf meer geluk op de werkvloer creëren? Begin met wat kleine stappen en wees niet bang om te experimenteren!

Nadenkertje: Kan jij zelf verschil maken in je werkgeluk of ligt dit meer bij de organisatie waar je werkt? Wat kan de eerste stap zijn in verandering?

Achter iedere campagne zit een gedachtegang, strategie, organisatie en plan. Elke week, elke Wise Wednesday delen we een stukje opgedane kennis!

Download deze Wise Wednesday!