+31 (0)30 699 48 28 info@veldmark.nl

Terug naar je natuur.

De kloof tussen ons oerinstinct en het stadse bestaan groeit en daar worden we niet gelukkig van. Hoe kun je in deze moderne wereld toch zo ‘oer’ mogelijk leven?

 

Paradijselijk leven?
Het moderne leven heeft ons veel gebracht. Kou, hitte, honger, dorst, pijn: allemaal dingen die voor onze voorouders een probleem waren, zijn al op te lossen met een druk op de thermostaat, een loopje naar de koelkast of een pijnstiller. We hoeven niet meer met een pijl en boog achter beesten aan te rennen, knollen op te graven voordat we te eten hebben of ons te verdedigen tegen wilde tijgers. Zonder twijfel is onze moderne maatschappij een soort paradijs; een niveau van comfort die duizenden jaren geleden onvoorstelbaar was. Maar hoe we onze dagen vullen staat ver af van onze biologische instellingen die nog stammen uit de oertijd. Onze hersenstructuren zijn nog niet aangepast aan deze totaal andere manier van leven zoals we tegenwoordig doen.

Hoe paradijselijk ook, onze huidige manier van leven lijkt ons niet altijd gelukkig te maken. In welvarende westerse landen is een alarmerende stijging te zien van het aantal gevallen depressie, burn-out, angststoornissen, zelfmoord, eenzaamheid en slapeloosheid. Net als dieren in gevangenschap missen we ons natuurlijke gedrag en onze natuurlijke omgeving – ook al zijn we vrij. Dat is vaak onbewust.

4 Tips
Onderzoek uit verschillende hoeken maakt steeds overzichtelijker welke aspecten van het moderne leven niet overeenkomen met onze oerinstellingen, en wat we precies missen. Zo kunnen we ons dus beter voelen als we aansluiten bij onze natuurlijke behoeften. Bij deze 4 tips:

1. Zoek de natuur op
We zijn voorgeprogrammeerd om bepaalde omgevingen prettig te vinden, volgens evolutionair psychologen. Daardoor zoeken we automatisch plekken op waarin we goed kunnen overleven zoals veilige plaatsen waar voldoende voedsel en water is. Flats en winkelcentra hebben deze geruststellende eigenschappen te weinig. Lawaai of vreemde mensen dicht om je heen duidt juist op dreiging. Groen, al is het een aangelegd park, werkt stressverlagend. Zelfs het kijken naar een natuurfilmpje of een kamerplant helpt al. Het liefst wandel je iedere dag 15 minuten door het bos. Dit vermindert de hoeveelheid stresshormoon al aanzienlijk.

 

 

2. Investeer in sociaal contact
Wat we het meest missen in ons huidige bestaan is het leven in stamverband met een gezamenlijk doel: overleven. In stamverband waren we nooit alleen en sociaal contact is dan ook wat ons het gelukkigst maakt, blijkt uit talloze onderzoeken. Tegenwoordig hebben we die nauwe banden niet meer nodig om te overleven.
Reserveer dus bewust tijd voor vrienden en investeer in contact met de buurt. Zoek zoveel mogelijk direct contact en concentreer je op echt belangrijke, hechte banden. Zoek een groep of persoon waarmee je samenwerkt aan hetzelfde doel.

3. Stel je stresssysteem gerust
Stress ontstaat wanneer de omgeving iets van ons eist waarvan we niet weten of we het tot een goed einde kunnen brengen. Dus ook moderne
problemen zoals files, tijdsdruk en overvolle to-do lijstjes roepen die spanning op. Bovendien is dit vaak chronisch en daar is ons lichaam niet
voor gemaakt. Met burn-outs tot gevolg. Stress je systeem gerust met bijvoorbeeld mindfullness of door je op veilige signalen uit je omgeving te focussen: je hebt een stevig huis, genoeg eten en vrienden om op terug te vallen. Zoek af en toe dingen op waar je lichaam lekker ouderwets op kan reageren: kou, hitte, zware inspanning en afzien.

4. Leef naar je biologische klok
We doen ’s avonds de lampen aan en gaan door met onze activiteiten waardoor ons lichaam denkt dat het nog dag is. Het licht van onze telefoons geeft verwarrende signalen omdat het lijkt op ochtendlicht. Probeer overdag zoveel mogelijk daglicht te vangen, vooral in de ochtend. Dat geeft een signaal dat de dag is begonnen. Dim ’s avonds lichten en zet beeldschermen op een minder felle stand. Houd vaste tijden aan met eten, slapen en bewegen. Zo kan je lichaam zich voorbereiden op wat er komen gaat.

Achter iedere campagne zit een gedachtegang, strategie, organisatie en plan. Elke week, elke Wise Wednesday delen we een stukje opgedane kennis!

Download deze Wise Wednesday!

Recente berichten