Het geheim van een goed team.
Maar wat heb je nodig om goed te kunnen samenwerken?
Een goede organisatie valt of staat bij een goed team. Maar wat heb je nodig om goed te kunnen samenwerken? Het ideale team is bijvoorbeeld niet te groot, divers van samenstelling en gericht op een helder doel. Maar er zijn meer succesfactoren. Vandaag delen we met jullie de 7 geheimen van effectief teamwork.
1. Houd het klein
Uit jarenlang onderzoek van de Britse organisatiepsycholoog R. Meredith Belbin blijkt dat een groepsgrootte van zes tot acht personen ideaal is. Een managementteam dat flexibel en besluitvaardig moet zijn, is beter af met nóg wat minder leden: vijf tot zes.
2. Zorg voor diversiteit
Goed functionerende teams bestaan uit mensen die elkaar aanvullen én tegenwicht bieden. Teams met bijvoorbeeld alleen maar creatievelingen hebben de mooiste ideeën, maar komen niet goed tot een concrete uitwerking.
3. Verdeel de rollen goed
Welke rollen zijn er in een goed functionerend team? Uit onderzoek blijkt dat allereerst een sterke en intelligente leider nodig is voor goed teamwork. Daarnaast is er ook een creatief teamlid nodig voor de creatieve oplossingen. Bij voorkeur telt het team dan nog één persoon met een bovengemiddelde intelligentie. Deze persoon komt samen met de creatieveling en de leider tot beslissingen. De andere teamleden kunnen bijvoorbeeld goed zijn in het vertalen van concepten in praktische werkprocedures of het contact onderhouden met de buitenwereld.
4. Stem de persoonlijkheden af op de groepstaak
‘Hoe vriendelijker en emotioneel stabieler iemand is, hoe beter dat is voor het team. Dat geldt sowieso voor ieder team. Maar de mate waarin teamleden extravert of eigenwijs moeten zijn, hangt wél af van de groepstaak. Extraversie heeft namelijk positieve en negatieve kanten. Extraverte mensen zijn vaak makkelijk in de omgang en overleggen veel. Dat is goed voor teamwork, maar er zit ook een negatieve kant aan: ze willen zich graag profileren en zijn dominanter. Dat kan leiden tot haantjesgedrag. Consciëntieusheid bij mensen doet er minder toe. Alleen in hele sterke autonome teams leverde een groot verschil hierin tussen de teamleden soms wrijving op.
5. Zorg voor een heldere doelstelling
Je doel bereiken kan alleen als je ook een helder doel hébt. Ieder teamlid moet weten waar diegene verantwoordelijk voor is. Alleen dan hebben individuele leden het gevoel dat ze invloed hebben op het resultaat.
6. Houd conflicten zakelijk
Waar intensief wordt samengewerkt, ontstaan ook conflicten. Effectieve teams weten veel conflicten al te omzeilen doordat ze een duidelijke taakafbakening hebben gemaakt, maar bij teamwork horen nou eenmaal ook conflicten. Het idee dat we elkaar allemaal aardig moeten vinden is onrealistisch. En mocht het tot een botsing komen, neem het dan niet persoonlijk op.
7. Blijf reflecteren
Teams die regelmatig de tijd nemen om stil te staan bij het eigen functioneren, hebben een betere planning, zijn meer gericht op de lange termijn en letten beter op signalen uit hun omgeving. Door te reflecteren kun je leren van je fouten. Dat is zinvol voor het nemen van belangrijke beslissingen en bij het afronden van projecten.
Tot slot…
Teamwork kost tijd
Groei kost tijd. Het zal even duren voordat alle teamleden weten wat ze aan elkaar hebben en de zaken soepel lopen. Het kan wel twee tot drie jaar duren voordat mensen echt goed samenwerken in een team.
Op welk vlak kan jouw team nog verbeteren?
Recente reacties